Следвайте Гласове в Учителите масово се оплакват от бюрократичната процедура за

...
Следвайте Гласове в Учителите масово се оплакват от бюрократичната процедура за
Коментари Харесай

Над 86% от учителите искат облекчаване на процедурата за санкции на ученици

Следвайте " Гласове " в 
Учителите всеобщо се оплакват от бюрократичната процедура за налагане на санкции на възпитаници и признават, че я заобикалят поради това, че тя е доста усложнена и се обезсмисля, а нерядко родители съдят учебното заведение, че си е разрешило да наложи наказания над детето им. Това са главните заключения от националното изследване на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " направи национално изследване за политиката за обща поддръжка в подтекста на Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО), и на Наредбата за приобщаващото обучение.

Анкетата е обвързвана с успеваемостта при налагането на наказания като инструмент за обща поддръжка към учениците, заяви ръководителят на Синдиката " Образование " доктор Юлиян Петров, представен от Българска телеграфна агенция.
Той посочи, че националното проучване е направено в рамките 10 дни и в него са взели участие 2890 педагогичен експерти и заинтригувани.
Общо 86,7% от запитаните считат, че процедурата за налагане на наказания би трябвало да бъда олекотена.

Това демонстрира, че на процедура този инструмент за поддръжка не работи. От синдиката показват и някои от съответните отзиви на интервюирани: " Заповедите да не могат да се апелират. Да не се изисква отчет за обща поддръжка " ; " Процедурата е задоволително усложнена, само че е и безсмислена, тъй като следствията не са действителни. Ако налагането на наказания води до финансови отговорности за родителите или даже до лишаване на правата върху детето, това би било друго! " ; " Смятам, че всеки възпитаник, който се държи неуважително към съучениците и учителите си, би трябвало да предстои на наказване и никой преподавател не би трябвало да се тормози да наложи такова, щом това е належащо " ; " Трябва да се глобяват с тежки санкции още в началния стадий всички нарушавания на дисциплината " ; " Процедурата по налагането на наказания е тромава и не води до никакви резултати, тъй като в последна сметка глобен се явява единствено учителят, най-много класните ръководители ".
Общо 69,2 на 100 от педагозите декларират: " Не натрапвам наказания на възпитаници, тъй като процедурата е мудна и бавна ". 63,5 % от запитаните дават отговор: " Нямаме процедура да постановяваме наказания, тъй като процедурата е тежка и безсмислена ".
57,5 на 100 от интервюираните настояват, че " Директорът не позволява налагане на наказания поради делегирания бюджет и отлив на възпитаници ", а единствено 28,8 на 100 декларират: " Не се тормозя да предизвиквам процедурата по налагане на наказания на възпитаник ". 53,5 % от интервюираните настояват: " В нашето учебно заведение нямаме процедура за налагане на наказания, тъй като резултатът е нулев ".
По въпроса " Кой, съгласно Вас, е главният детайл, който затруднява налагането на наказания? ", участниците са имали повече от една опция и са степенували: неуважителното, от време на време скандално, отношение от някои родители - 71,2%; боязън от пропуски в процедурата - 45,8%; връзката с родителите - 31.2%; неразбирането на процедурата от педагогическите експерти - 25.6%; неналичието на педагогичен съветник/психолог в учебното заведение - 19%.
На въпроса " Смятате ли, че ангажираността на родителите ще се увеличи при подписване на контракт сред просветителната институция и родителя за съблюдаване на учебния устав, като това да носи юридическа и правосъдна отговорност? " - 85,2% 100 са уверени, че това ще се случи, 8 на 100 нямат мнение, а 6,8 на 100 не виждат смисъл в подобен контракт.
Респондентите са определили " Съдебната процедура в България някои родители да съдят учебното заведение поради наложени санкции или ниски оценки е порочна ", като " порочна " - 89,7%, а 2,2% са отбелязали, че " това е хубаво и възпитателно за учители и шефове ".
Общо 93,2 на 100 от участниците в анкетата считат, че " Наредбата за приобщаващото обучение би трябвало да бъде изменена или анулирана ".
" Синдикатът " Образование " счита, че националното изследване " Налагането на наказания като инструмент за обща поддръжка " дава отговор недвусмислено на това, че ЗПУО и Наредбата за приобщаващото обучение надалеч не извършват и подсигуряват действието на националната политика за поддръжка и изрично потвърждават, че на тази значима политика би трябвало да се помогне. Учениците, лишени от дисциплинираност и положително образование, няма по какъв начин да станат положителни и спазващи, законите жители на България, Европейски Съюз и света ", показват от организацията.
Според синдиката би трябвало да има редица промени - на родителите да се вменят ясни отговорности, както и финансови наказания при нарушаване на учебния правилник; в ЗПУО да се вмени обвързване за подписване на контракт сред родител и просветителна институция във връзка с учебния устав със съответните финансови и административни наказания за родител; да се вкара оценка за " Дисциплина " в четири степени посредством смяна ЗПУО, която да въздейства на образуването на бал при кандидатстване; да се насърчават партниращите родители.
Необходимо е също да се облекчи процедурата по налагане на наказания към ученици; да се лимитират правата на родителите в ЗПУО и да им се вменят отговорности, като в процедурите по наказания на възпитаник да бъдат на осведомителен режим. При механизма за обсег да се насочат ефикасни наказания към родителите, в това число и финансови, в това число и в Наказателния кодекс, и да се освободят учителите от тази неприсъща им роля. Трябва да се понижи тежестта на броя възпитаници, като съставен елемент за образуване на бюджета на просветителната институция, упорстват от Синдиката " Образование ".
Източници: dnes.dir.bg, Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
23 Яну 202350823 Яну 202344723 Яну 202313223 Яну 20237523 Яну 202387123 Яну 2023129КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023187911 Яну 2023149719 Яну 202369728 Дек 20221067
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР